Hilda Bruls

Cognitieve gedragstherapie

BATC Complementair Therapeut

Speltherapie


Een BATC therapeut is multidisciplinair. Dat wil zeggen dat deze meestal over meerdere behandelvormen beschikt en daarbij ook één of enkele specialismen kan hebben.

Ik geef cognitieve gedragstherapie gecombineerd met speltherapie, deze therapievorm is hoofdzakelijk gericht op kinderen tussen de 3 en 12jaar. Spel is de taal waar kinderen mee communiceren. Kinderen zijn nu eenmaal geen mini volwassenen. Ze beschikken over een eigen fascinerende fantasiewereld, waarin ze leren omgaan met de realiteit van alledag die voor ons de normaalste zaak van de wereld is. Acceptatieproblemen, gedragsproblemen, traumatische ervaringen en ontwikkelingsproblemen deze zorgvragen kunnen we met deze therapievorm helpen. 

Speltherapie is en behandeling die speciaal gericht is op kinderen die problemen ervaren in hun ontwikkeling. Kinderen zijn anders dan volwassenen omdat ze minder gemakkelijk over hun problemen kunnen praten. Via spel kan een kind uitging geven aan zijn gevoelens of verlangens. Het heeft de mogelijkheid ingrijpende of traumatische gebeurtenissen te verwerken zonder er direct over te hoeven praten. Bovendien kan een kind via spel op een veilige manier boodschappen geven en ontvangen waar het in de realiteit niet mee durft om te gaan. 


Waarom zou je nu juist bij een bepaalde leeftijd leeftijd cognitieve gedragstherapie combineren met speltherapie? Het antwoord op die vraag heeft te maken met de taalontwikkeling van kinderen. Die loopt achter op de ontwikkeling van hun cognitieve, ofwel mentale vermogen. Ze communiceren op de manier waarop ze de wereld beleven daarom met de taal van spel. 



Werkwijze:

We plannen een online intake daar bespreken we de inhoudelijke zorgen, maken we een inventarisatie en stellen we de hulpvraag en doelstelling vast. 

Aan de hand van de intake ga ik een behandelplan opstellen. Die tijdens de sessie als richtlijn gebruikt wordt om onze vastgestelde doelen te bereiken en de manier waarop wij daaraan gaan werken. Ook leggen we in het behandelplan vast wanneer de voorgang geëvalueerd wordt. 


Het verdere verloop van de sessies bepalen we samen. Ik toets van tijd tot tijd bij de ouders/verzorgers hoe je vind dat het vordert, zodat we steeds op dezelfde lijn blijven werken. Van mij kan je een betrokken en warme begeleiding verwachten, met de nodige kordaatheid op de juiste momenten.


Als er beslist wordt dat je op het goede spoor zit en we de therapie kunnen afronden, blijf je welkom voor een ‘opfris-sessie’ indien dat in de toekomst gewenst zou zijn.