Hilda Bruls 

 Complementair BATC Therapeut R

Verlies en Rouw

Verlies of rouw helaas maken we het allemaal mee. Bij een plotseling verlies krijg je te maken met verschillende emoties. Zo kun je verdriet voelen, maar ook boosheid, ongeloof of schuld. Een verlieservaring kan behoorlijk van je stuk brengen. Het omgaan met het verlies heet rouwen, omgaan met rouw en verlies kan erg moeilijk zijn. Wat je voelt bij rouw is voor iedereen verschillend. Aan rouw zit geen tijdslimiet hoe lang een rouwproces duurt verschild sterk per persoon. Over het algemeen nemen de negatieve gevoelens na een tijdje af en zullen de meeste mensen zich na ongeveer een jaar weer wat beter voelen. 

Soms is het lastig om te geloven dat het verlies echt is. Het verlies kan oneerlijk aanvoelen. Soms gaat rouw niet vanzelf over. Soms is het na één jaar nog bijna net zo erg als in het begin?

Rouw die niet overgaat,

  • Minimaal 1 jaar geleden een groot verlies meegemaakt.
  • Het verdriet en andere klachten die horen bij rouw zijn nog bijna net zo erg als in het begin.
  • Je zou zelf willen sterven om weer samen te zijn.
  • Moeite met het vertrouwen van andere mensen.
  • Het leven voelt leeg en zonder betekenis.
  • Dagelijkse dingen zoals, slapen, eten, werken, huishouden doen lukt niet meer.


Soms is tijd is niet altijd genoeg om het verlies een plek te kunnen geven. Soms lukt het niet alleen. Neem jezelf als rouwende serieus.

Neem contact met mij op.

Bel mij of vul het Contact formulier in als je vragen hebt. Het maakt niet uit wat je vraag, klacht of probleem is, ik help je graag